Sjuk kanin ?
Hur ser man att en kanin är sjuk?
En sjuk kanin ser hängig ut, kanske sitter den ihopkrupen i en hörna av buren utan att reagera på det som händer runt omkring. Ofta tappar de även aptiten, och pälsen ser ovårdad ut.
Vad gör jag om kaninen är sjuk?
I detta läget bör du kontakta en smådjursveterinär och boka in en tid så fort som möjligt. Hos veterinären får du sedan ytterliggare besked om vad du kan göra.
Ett besök hos en privat smådjursveterinär kostar ca 150-250 kr, och medicin är ganska billigt för smådjur. Ett besök hos djursjukhus är något dyrare, och besök hos jour-veterinär är allra dyrast.
Man ska alltid kontrollera så veterinären har erfarenhet av smådjur så som kaniner, annars är det inte säkert att de tar kaninens sjukdom på allvar!
Isolera sjuka kaniner
Sjuka kaniner ska isoleras från andra kaniner så smittsamma sjukdomar inte kan sprida. Isolera betyder att man har den sjuka kaninen på ett annat ställe än de friska.
OM MAN TROR ATT KANINEN ÄR SJUK SKA MAN ALLTID TA DET PÅ ALLVAR.
/ Linn & Moa
Sjuk kanin...
Kommentarer
tror ni att vi svarar på era anonyma kommentarer
om vi inte vet ungefär vem det är vi skriver till.
& egentligen, vad är det för mening med att vara anonym?
vill vi så kan vi ju bara spåra ert IP-nummer som står skrivet.
ville bara påpeka lite sådär, vi ska försöka svara på allas frågor sålänge de inte är anonyma :)
& bara så alla vet, vi raderar anonyma kommentarer,
Även fast man skriver ett sånt här inlägg, lyckas en del människor inte förstå iallafall. -.-
ha det bra!

/Moa & Linn
Börja tävla
Åktransporten är ett av dom saker du ska ha med dig på tävlingen. Man brukar kunna köpa åktransporter i vanliga zooaffärer, dom kostar runt 160 - 590 :- beroende på vilken storlek du väljer. Men man kan även bygga en egen. Du köper kyckling nät eller nät av annat material, det ska finnas ett handtag så du lätt kan bära iväg transporten, hand taget kan du göra av följande material gummi, trä, annat?, handtag brukar gå att göra av dom flesta material. Botten av buren ska bestå av trä. Tänk på att buren inte får vara för stor utan drygt 40 (lång sida) gånger 30 (kort sida) cm. På en tävling finns det vissa regler på hur transporten ska vara. Du ska inte ha halm, spån eller annat golv strö. Ta istället en heltäcknings matta eller en handduk, tidningspapper går också bra. Vatten bör finnas. Det tar du lättast med dig genom en liten vatten automat. Ta med dig kanin godis, mat eller liknande.
Det finns olika storlekar/format på transporterna du kan köpa i zooaffärer:
Atlas 10 - 160 :-
Atlas 20 - 195 :-
Atlas 30 - 230 :-
Atlas 40 - 590 :-
Atlas Open 10 - 220 :-
Atlas Open 20 - 250 :-
Din kanin bör vara vältränad och pigg. Innan ni åker så ta ett lätt tränings varv, inget för ansträngande pass utan hoppa banan drygt 3 gånger. Gör iordning transporten; En filt, heltäcknings matta, tidnings papper eller en handduk på botten, sett fast en liten vatten automat på framsidan av den, ta med dig kanin godis av nåt slag, och sist men inte minst lasta in kaninen i transporten. Du behöver nog en liten ryggsäck för att kunna ta med dig allt. Var noga med att ta med dig sele + koppel. Du får inte ha rullkoppel eller halskoppel. Det ska vara en helt vanlig sele med kopplet fast spänt i mag remmen. Kopplet ska vara runt 1 ½ meter och imellan hals remmen och mag remmen ska det vara högst 10 cm långt. Hur långt det är mellan mag remmen och halsremmen är inte så noga. Det brukar egentligen vara så att det beror på vilken ras kaninen är. Men mellan rummet mellan dom två remmarna ska i alla fall inte vara så långt bort från varandra att den skrapar mot kaninens buk. Det brukar kännas tryggt att ha med sig en maskot. Och du får inte glömma bort att ta med dig en gympa flaska med vatten i, så att du kan fylla på vatten automaten. Ta med dig pengar till klasserna du ska tävla i, det brukar i vanliga fall kosta runt 15/20 :- per klass.
Då är det dags för dig och din kanin att gå på eran första tävling! Tycker du att det har tagit lång tid att öva upp kaninen? Ju bättre ni förbereder er, ju större chans har ni att lyckas på tävlingen. När ni åker iväg till tävlingen är ni nog båda spända, nervösa och förväntansfulla. Kom ihåg en sak att ni inte blir besvikna om ni inte får ett pris första tävlingen!, det finns ju mer tillfällen. För det är inte många som vinner första gången man ställer upp på en tävling. Ta hela tävlingen på lek!, det är ju egentligen bara på skoj!, och alla kommer dit bara för att ha det roligt och trevligt tillsammans.
Lycka till! :)
Våran kanin Alice tränar hemma hos oss. Man ska träna kaninen ungefär 2 gånger i veckan, inomhus eller utomhus, variera träningen.
/ Moa & Linn
SKHRF
Det finns som du säkert läste ovan ett 30 tal kaninhoppnings klubbar i Sverige som är anslutna till SKHRF "Sveriges Kaninhoppares Riksförbund" med andra ord officiella klubbar. Det man kan börja att tänka på när man funderar på att börja med med kaninhoppning, är att du måste ha en eller flera kaniner. Du kan köpa en "äkta" hoppkanin hos en uppfödare som satsar på att föda upp sunda och framgångsrika hoppkaniner, med kända hoppföreldrar. Men det går också bra att köpa ifrån en bekant som har fått en kull eller en zooaffär, eftersom kaninen får tävla oavsett om den har stamtavla eller ej. Efter att du har köpt en kanin, som du tänker fortsätta tävla med, kan du börja att fundera på att gå med i en kaninhoppnings klubb. En officiell kaninhoppnings klubb är som sagt ansluten till SKHRF, så ifall du vill bli medlem i en officiell klubb kontaktar du SKHRF och så talar dom om för dig vilken klubb som ligger närmast där du bor. Medlems avgiften i officiella klubbar brukar ligga på runt 100 :- eftersom 75 :- av medlems avgiften du betalar in går till riksförbundet (SKHRF).
Tävlingsbok och Reglemente
Är två andra saker du också måste skaffa dig innan du ska börja tävla officiellt. Först ska du se till att registrera din kanin i SKHRF, det kostar 15 :- och du ska höra av dig till nån i styrelsen i din klubb för mer information. I reglementet finner du alla regler för kaninhoppning. Det ska du helst läsa igenom ordentligt innan du börjar tävla, ett tips om du vill bli extra bra på kaninhoppning är att läsa Lisbeth Janssons bok "Kaninhoppning", Lisbeth är ordförande i SKHRF och hon kan mkt om kaninhoppning, boken blandas med foton och fakta, och innehåller inte bara fakta om kaninhoppning utan även lite till. En tävlingsbok är en slags bok som du alltid fyller i när du är på officiella tävlingar, om du inte fyller i den så räknas inga uppflyttningspinnar om du skulle bli placerad. Du fyller bara i datum, klass, osv. domaren som dömer fyller i övriga resultat, fel, tid, placering, pinne, osv. Tävlingsboken får endast fyllas i på officiella tävlingar det vill säga på tävlingar som nån klubb ansluten till riksförbundet anordnar, inte på K-A-F tävlingar eller inofficiella tävlingar. Ett reglemente + tävlingsbok kostar sammanlagt 60 :-, hör av dig till din klubb för mer information. När du gjort allt det här är det dags att debutera. Kaninen får börja tävla när den är över 4 månader och får börja tävla elit när den är över 6 månader. Om du debuterar ska kaninen helst starta i lätt, men om lätt ny finns med på tävlings programmet är det bättre om du startar där.
Det är mycket som krävs för att lära en kanin att hoppa, framför allt tålamod, alla kaniner kan hoppa - låt kaninen få den tid den behöver bara.
/ Moa & Linn
Lydnadsträning 090810
Idag var det dags för lite lydnads träning ...
Började med att sätta på dom selarna, sen fick dom skutta runt lite som dom ville för att värma upp ;)
När jag började träna började jag med att försöka styra dom lite i kopplet & det gick faktiskt riktigt bra! Alice var den som förstod mest, det brukar vara hon som är klokast xd Haha, nä men Hugo var också duktig, han förstod lite iallafall.
Alice var på sitt vanliga humör, glad ibland & små arg ibland. Men idag bet hon ingen iallafall, så det var ju bra. Men däremot rymde hon en gång, hon smet under en stor buske fullt av små grenar & där fick jag inte ut henne på ett tag. Men tillslut kröp hon ut från busken.
Hugo var sitt vanliga idag, han sprang omkring & tyckte det var hur kul som helst. När vi började träna tyckte han att det var mindre kul & vägrade att lyssna ibland, men annars gick det bra. Han hittade inte på några större hyss idag som tur var. ^^
På kvällen var det dags att flytta in kaninerna till källaren igen, nu har dom fått haft det skönt ute. Men idag var det dags att flytta in igen. Det var mest för att det skulle bli dåligt väder i veckan & det skulle inte vara bra för Hugos förkylning. Men förkylningen har blivit bättre så hoppas han blir helt frisk snart!
Hugo, lite trött tror jag :)
Alice :)
Alice för ett tag sedan, duktig!
Hugo :D
/ Linn & Moa
090809
Idag var det vilo dag för de små djuren, både Hugo & Alice fick vila. Men dom fick vara ute & skutta lite som de ville på tomten iallafall. Hugo gjorde små bocksprång lite då & då, så han tyckte att det var väldigt kul. :) Alice satt mest & åt, men hon rörde lite på sig lite då & då.
Hugo är förkyld & han har varit det ett par dagar nu, men idag såg han faktiskt okej ut. Inte lika snorig & faktiskt mycket piggare idag. Så om han får vila ett tag till så blir han nog bra snart.
Alice var som vanligt idag, glad ibland & lite ilsken ibland. När Patricia skulle ta upp henne ,bet hon henne. Alice gör så om hon blir rädd eller osäker, men det gick bra med Patricia iallafall ^^
/ Linn & Moa
Hindertyp & klass
Regler
Riksförbundet ger ut ett tävlingsreglemente där du kan läsa om de regler som gäller. Köp detta hos din hoppklubb.
Riksförbundet
Sveriges Kaninhoppares Riksförbund (SKHRF) bildades 1994. Förbundet verkar för att utveckla och stimulera kaninhoppningen i Sverige och har ca 950 medlemmar i 20 klubbar runt om i landet. Länk till SKHRF .
( http://www.skhrf.com/ )
Klasser i kaninhoppning
Lätt klass - Minst 8/10 hinder med maxhöjd 30 cm, minsta avstånd mellan hinder är 2,50 m
Medelsvår klass - Minst 10/12 hinder med maxhöjd 38 cm, minsta avstånd mellan hinder är 2,50 m
Svår klass - Minst 10/14 hinder med maxhöjd 45 cm, minsta avstånd mellan hinder är 2,50 m, vattengrav är obligatorisk
Elitklass - Minst 12/16 hinder med maxhöjd 50 cm, minsta avstånd mellan hinder är 2,50 m, vattengrav är obligatorisk
Olika typer av banor
RAK BANA
En rak bana är precis som det låter en bana som är rak. Hinderna ligger på en rak linje. Rak bana finns i lätt klass, medelsvår klass, svår klass och elitklass.
KROKIG BANA
Krokig bana innebär att det krävs att din kanin kan vända och ta hinderna i en viss ordning. Krokig bana finns i lätt
LÄNGDHOPP
Kaninen får 3 försök på varje längd.
HÖJDHOPP
Kaninen får 3 försök på varje höjd.
POÄNGHOPPNING
I poänghoppning sätter man 10 hinder i en cirkel. Kaninen får hoppa runt i en minut och får en poäng för varje klarat hinder. Den kanin som fått flest poäng vinner.
FIGURHOPPNING
Banan kan se ut som ett S eller U eller annat.
DUELLHOPPNING
Två parallella banor ställs upp med identiska hinder. Två kaniner hoppar samtidigt.
SLALOMHOPPNING
Hinder sätts upp sida vid sida så att kaninen måste hoppa i slalom. Ca 1 m mellan hinderna.
TERRÄNGHOPPNING
Hinder sätts upp på kuperad mark. Hinder i olika höjd och av olika slag förekommer. Ofta är en terrängbana längre än i vanlig banhoppning.
VETERANHOPPNING
Kaninhoppning för kaniner över 5 år.
/ Linn & Moa
Dagens träning 090808
Idag var det dags för lite hoppträning...
Först och främst tog vi på kaninerna selarna och de fick hoppa runt lite fritt.(Det tycker vi är viktigt innan man hoppar, för då får kaninen lite tid att ladda upp sig och känna att det är roligt. Det är mycket viktigt att kaninen tycker att det man gör är roligt, och om den inte tycker det så får man försöka göra det man gör roligt, men tvinga den aldrig att göra något den inte vill, det leder till att kaninen kommer tycka att det är tråkigt nästa gång man tränar...) När vi tyckte att det räckte så satte vi upp ganska låga hinder att börja på (man ska alltid börja lågt). Båda kaninerna hoppade det bra och vi kunde ganska snabbt höja. De hoppade båda allting bra.. De fick hoppa lite utan koppel sen och det gick ganska bra, men Hugo blev lite trött och vi tror att han är lite förkyld. Alice blev lite trött sen med så vi tog in dem i burarna en stund. Efter cirka tre timmar så gick vi ut till dem igen och vi hoppade lite till. Det gick bra och Hugo hoppade runt 35 cm och Alice runt 40 cm.
De var jätteduktiga så de fick hoppa lite lägre och sen fick de gå in i buren igen. Sen var dagens träning klar! :)<3
Hade bra!
/ Linn & Moa Alice
Hugo
Hej&Välkomna!
Nu har vi precis skaffat denna blogg där vi kommer skriva om våra kaniner, hur det går att träna dom, osv.
Vi kanske kommer ha hopptävlingar och träningar och då kommer vi att skriva det här.
Vi som äger denna blogg heter Linn Smedberg och Moa Jonsson.
Våra kaniner heter Alice och Hugo. Alice är en ljusbrun dvärgvädur som gillar att röra på sig. Hugo är en brun dvärgvädur som är lite latare.. Båda kaninerna gillar att hoppa och de är oftast glada när man gör det. Vi tränar våra kaniner i hoppning ca en till två gånger i veckan och låter de vara ute och skutta och träna lydnad så ofta vi hinner. På sommaren är kaninerna ute och bor då i en bur som är avdelad på mitten så de alltid ser varandra. Annars bor de i våran källare och ser även då varandra. För oss är det viktigt att kaninerna ser varandra, för att de trivs jättebra ihop och de mår bra av varandra. De blir också mycket lugnare när de vet att de inte är ensamma. Vi kommer skriva mer om kaninerna och hur vi tränar dem. Vi kommer även att lägga ut bilder så ofta vi hinner. Om ni har några frågor om våra kaniner, träning eller något så är det bara att skriva till oss.. Vi försöker svara så mycket som det går. Ha det bra så länge!
/ Linn & Moa
